lauantai 16. toukokuuta 2015

Runokokoelma: Runo vieköön // Tuovi Mykkänen

Lukemani runokokoelman on kirjoittanut joukko suomalaisia nuortenkirjailijoita ja runoilijoita. Runot ovat siis tarkoitettu nuorille. Valitsin tämän teoksen osittain sen takia, koska niitä on helppo ymmärtää. Pidin kokoelmasta paljon ja runot olivat mielenkiintoisia. Toisaalta oli myös runoja joita en ymmärtänyt ollenkaan.

Kokoelman runot ovat ulkoasultaan hyvin erilaisia. Yllätyksenä minulle tuli viisi Jyrki Heikkisen runoa, jotka oli kukin yhdellä kirjan aukeamalla piirrettynä. Niissä oli yksittäisiä säkeitä ja ne olivat hieman sekavia. Heikkisen runoja oli mielestäni vaikea ymmärtää. Osa kokoelman runoista on hyvin pitkiä ja niissä ei ole runomittaa. Joissakin taas on vain yksi kolmen säkeen säkeistö.

Kokoelmasta jäi mieleeni yksi runo. Sen on kirjoittanut Tittamari Marttinen ja runon nimi on Yllytyshullut. Siinä on kuitenkin kaksitoista säkeistöä joten en laita sitä tähän tekstiini. Runo kertoo tytöistä ja siitä millaista heidän elämänsä on. Runo kuvaa hyvin ja osuvasti tyttöjä, mutta yleisellä tasolla. Jokainen on erilainen eikä itseään tarvitse muokata mihinkään tiettyyn muottiin. Runon seitsemännessä säkeistössä tämä yleistettävyys näkyy hyvin: Tytöt jauhavat purkkaa // ja lisäävät väriä ripsiin, // ne lataavat elämänsä iPodiin // ja sähkökadun galleriaan // ja läppärin ruudulle, // kaikkien katsottavaksi ja kuunneltavaksi.

Lukemani runo on kertova runo, jossa puhuja kertoo tytöistä. Joissakin säkeistöissä yksi säe on sisennetty ja säkeistöt ovat eri pituisia. Runo on siis vapaamittainen eikä siinä ole loppusointuja. Marttisen runo on hauska ja sitä ei pidä ottaa liian vakavasti.


7 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa mielenkiintoisalle runokokoelmalle! Kerroit, että jotkut runot olivat ulkoasultaan ja sisällöltään hieman sekavia. Olisiko sinusta parempi jos tällaisia runoja ei olisi ollut lainkaan runokokoelmassa, jonka luit? Oliko niillä mielestäsi kuitenkin jokin merkitys?

    -Marjut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Mielestäni runot sopivat hyvin kokoelmaan, mutta en vain ymmärtänyt niitä. Yksi Hannu Hirvosen runo jäi hyvin mieleeni.

      HAIKU-HIIRI

      Haiku on hiiri:
      elämää täynnä, korvat,
      jalat ja häntä.

      Poista
  2. Minulle jäi hiukan epäselväksi nuiden ei niin ymmärrettävien runojen syy. Siis oliko muita syitä, miksi jotkut runot olivat hiukan vaikeasti ymmärrettäviä, kuin nuo mainitsemasi syyt? Ja toinen kysymys: Pystyykö runoihin samaistumaan, kun on itsekkin nuori ( ja tyttö) vai jääkö ne liian korkeatasoiseksi? Muuten hyvä teksti ja vaikuttaa siltä, että voisin itse lukea sen.

    Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joihinkin runoihin pystyin samaistumaan, mutta kokoelmassa on myös runoja joiden aiheet eivät liity laisinkaan elämääni. Runoja on vähän kaikille. Uskon, että jokainen nuori pystyy samaistumaan johonkin kokoelman runoon.

      Poista
  3. Kenelle suosittelisit runokokoelmaa ja miksi?
    Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelisin lukemaani runokokoelmaa etenkin nuorille, koska se on suunnattu tälle ikäluokalle. Kokoelmasta löytyy runoja sekä tytöille että pojillekin.

      Poista